Forslag

    Ny belysning skaper store energibesparelser og bedre arbeidsmiljø hos Orkla

    Februar 27, 2017

    Rygge, Norge – Philips Lighting (Euronext Amsterdam ticker: LIGHT), verdensledende innen belysning annonserer at moderne lysteknologi sparer både miljøet for unødig CO2 utslipp samtidig som det sikrer bedre arbeidsmiljø. Dette har de merket hos Idun, hvor de sparer 77 prosent på energiforbruket med belysningskonseptet GreenWarehouse.

     

    Det er blitt mer miljøvennlig å produsere alt fra ketchup og sennep til tørrvarer i Rygge. Årsaken er at bedriften Idun, som er en del av Orkla Foods, har oppgradert sin belysning til den nyeste teknologien innen fabrikklys i sin lagerhall. De gamle konvensjonelle kvikksølvlampene ble skiftet ut med GreenWarehouse teknologien fra Philips Lighting. Som navnet antyder har det medført store besparelser på energiforbruket, som har blitt redusert med 77 prosent. Men i tillegg til besparelsene tilfører løsningen også intelligente funksjoner.

     

    -Orkla har et program hvor vi jobber med kontinuerlig forbedring, det er ledelsesdrevne prosjekter for energitiltak, og vi gjorde en kartleggingsstudie hvor vi så at oppgradering av belysningen er et godt ENØK tiltak, sier Håvard Hagen hos Orkla Foods Norge AS.


    Det er ikke kun i budsjettet at de nye LED-lysene har skapt overskudd. Det har også gitt overskudd hos de ansatte, som nyter godt av lyset i de åtte meter høye lagerhallene.

     

    - Vi som jobber her er svært fornøyde. Arbeidsmiljøet har blitt mye bedre, lyset gir bedre oversikt og lettere lesbarhet. Armaturene har en dobbel asymmetrisk lysfordeling og det gir god spredning og en langt jevnere belysning oppover i reolene, sier Stefan Göttsche i teknisk avdeling ved fabrikken.

     

    Nøkkelen er trådløs kommunikasjon

    Det er langt fra kun hos Idun at det er fokus på belysning. Årsaken er både hensynet til miljøet, men også utskiftningsomkostningene. Med trådløs kommunikasjon er behovet for tidskrevende og kostbare installasjoner av kabler redusert til et minimum. Og med sensorer får man hjelp til å styre belysningen slik at den hele tiden er optimal. Belysningen er soneinndelt, slik at man kun har lys på i de soner hvor det registreres bevegelse. Samlet sett har prosjektet til Idun en tilbakebetalingstid på kun tre år, og den lave investeringen og mange fordeler gjør det attraktivt for bedrifter

     

    - Vi opplever at norske bedrifter har fått øynene opp for hvor mye det å installere ny og energibesparende belysning kan bety for omkostningsnivået og forbedring av arbeidsmiljøet og produktiviteten. Den opplevelsen de har hatt på Idun fabrikken kjennetegner det vi hører fra andre kunder, og vi er glade for at vår utvikling av nye tekniske produkter kan være fordelaktig for norske kunder og ansatte, sier Astrid Simonsen Joos, CEO Philips Lighting Nordics.

    Planen på Idun-fabrikken er nå at belysningen på kontoret og utendørs også skal skiftes til en nyere og mer energibesparende teknologi.

    Fakta

     

    Orkla Foods Norge Rygge

    Orkla Foods Norge har to fabrikker i Rygge – Idun Rygge og Nora Rygge. På Nora-fabrikken foregår den tradisjonsrike grønnsaksproduksjonen av surkål og syltede agurker. På Idun-fabrikken produseres de svært velkjente Idun tomatketchup, sennep og dressinger. De to fabrikkene har til sammen 80 ansatte.


    Den nye fabrikkbelysningen

    - Teknologien leveres av Philips Lighting i form av deres GreenWarehouse-løsning.
    - Med den nye belysningen går fabrikkens forbruk fra 52 kW til 12,4 kW – altså en besparelse på 77 prosent. Dette tilsvarer minimum 12 norske husholdningers energiforbruk på et år. Dette er uten at besparelsen ved å dimme ned er regnet med.
    - Det er installert bl.a. GentleSpace IP65-armaturer med en levetid på 70.000 timer og minimalt vedlikehold.

    For mer informasjon, ta kontakt med:

    Marit Jørdre

    Philips Lighting Norway AS

    Tlf: +47 48 19 29 86

    E-post: marit.jordre@signify.com

    Om Philips Lighting

    Philips Lighting (Euronext Amsterdam ticker: LIGHT) er verdensledende innen belysningsprodukter, systemer og tjenester. Vår forståelse for lysets positive effekt på mennesker, og vår brede teknologiske kunnskap, gjør at vi kan levere digitale belysningsløsninger som åpner opp for nye forretningsmuligheter, beriker opplevelsen for brukerne og hjelper til med å gjøre menneskers liv bedre. Vi henvender oss til både det profesjonelle markedet og forbrukermarkedet, og er førende i markedet når det gjelder å benytte Internet of Things (IoT) for å forvandle hjem, bygninger og byrom. I 2016 hadde vi en omsetning på 7,1 milliarder Euro og 34.000 ansatte i over 70 land. http://www.lighting.philips.no/kompani/newsroom/pressemeldinger.html