Forslag

    Norske kommuner ønsker kunnskapsdeling for å kunne utnytte Smart City potensiale

    25 Oktober 2018

     

    Norske kommuner ønsker kunnskapsdeling for å kunne utnytte Smart City potensiale

     

    Norske kommuner etterlyser større kunnskapsdeling med det private når det kommer til bruken av Smart City-teknologier, viser ny undersøkelse. Stramme budsjetter står i veien for kommunenes egen utvikling av en Smart City infrastruktur, og det går på bekostning av både den samlede økonomien og service til innbyggerne.

     

    De siste tiårene har de fleste av Nordens større byer investert i Smart City løsninger og laget planer som utnytter de mange digitale mulighetene til nytte for innbyggerne. Og mens de store byene ofte fremheves som Smart City forbilder, går toget ofte fra de mindre kommunene.

     

    Budsjettbegrensninger og manglende overblikk skaper barrierer

    En ny undersøkelse ser på teknologimodenheten blant små og mellomstore kommuner, og har kartlagt de utfordringer som kommunene opplever ved implementering av Smart City løsninger. Det er Signify, tidligere Philips Lighting, som står bak undersøkelsen. Den viser blant annet at 65 prosent av de norske kommunene som er spurt har iverksatt over 10 prosjekter med Smart City teknologi, mens størstedelen av deres nordiske naboer ligger mellom 2 og 5 igangsatte prosjekter.

    Likevel peker hele 69 prosent av kommunene som er spurt på budsjettbegrensninger som den største barrieren for å implementere Smart City løsninger. Forklaringen kan imidlertid ligge i de mange prosjektene som uten et felles formål fort kan bli et pengesluk. Kommunene utnytter ikke prosjektenes data til å optimere prosesser og på den måten redusere omkostninger på tvers av forvaltningsområdene.

    Risikoen ved å ha mange forskjellige prosjekter er at de langsiktige forbedringene, som besparelser, energieffektivitet, miljøforbedringer og bedre service til innbyggerne glipper. Faktisk gir kommunene her hjemme uttrykk for at de har en strategi for Smart City området, men budsjettbegrensningene kan tyde på at de mangler overblikket til å samkjøre de store mengdene med data som Smart City teknologien tilbyr.”

     

    Tord Christensen

    Country Manager i Signify Norge

    - Hvis man kan klare å skape det overblikket blir det enklere å finne fellesområdene hvor én teknologi kan spare penger for mange forvaltningsområder. Lys digitaliseres og er en naturlig del av en by. Dette er et fantastisk utgangspunkt for å bygge en infrastruktur for å hente inn data. Det fokuserer vi mye på, og vi stiller gjerne vår kunnskap til rådighet.

    Savner kunnskapsdeling

    Og det kan tyde på at en økt kunnskapsdeling er en god idé. I hvert fall ser 69 prosent av de norske kommunene i undersøkelsen også mangel på kompetanse som en barriere for at Smart City prosjektene innfrir potensialet sitt. Tilsvarende peker 59 prosent av de spurte på økt kunnskapsdeling som en faktor som vil gjøre implementering av Smart City teknologier enklere. Det finner Tord Christensen både gledelig og interessant.

    - Det er veldig interessant for oss å høre at kommunene i den grad ønsker sparring med private aktører. Vi har jo et ansvar for å være langt fremme i de domener vi opererer i, og samtidig tilpasse oss den knappe tid og de ressurser som våre kunder har til intelligent byutvikling. Alt for ofte fordyper både leverandører og kommuner seg i tekniske spesifikasjoner. Så glemmer de at teknologien kun er nyttig hvis den forbedrer kommunens samlede økonomi og optimerer byens operasjoner med klare fordeler for innbyggerne og miljøet. Økt kunnskapsdeling og generelt bedre samarbeid er helt avgjørende for å få kommunene til å ta det neste store skrittet på denne arenaen, sier Tord Christensen.

    Undersøkelsen baserer seg på svar fra 100 små og mellomstore kommuner på tvers av Norden, hvor den kommunale beslutningstaker er identifisert og intervjuet. Undersøkelsen ble gjennomført mellom april og mai 2018.
     

    Signify ble det nye firmanavnet til Philips Lighting 16. mai 2018. Den juridiske navneendringen i Norge skjer primo 2019.

     

    Faktaboks

    Undersøkelsen er gjennomført for å forsøke å forstå og identifisere overordnede oppfattelser og nøkkelbarrierer rundt implementeringen av Smart City løsninger på tvers av små og mellomstore kommuner i Norden. Små og mellomstore kommuner er definert som ≥ 80.000 innbyggere.

    Respondentene i undersøkelsen er identifisert som kommunale beslutningstagere. Den er gjennomført i april og mai 2018, hvor 100 beslutningstagere har bidratt med verdifull innsikt.

     

    Respondenter fordelt på tittel
    - Politiker
    - Direktør i teknisk forvaltning
    - Tekniske konsulenter

     

    Kommuner intervjuet:

     

    Norge
    Alta, Bamble, Bodø, Bærum, Fjell, Fredrikstad, Gjesdal, Grimstad, Gjøvik, Hamar, Halden, Harstad, Hurum, Hvaler, Hønefoss, Kongsberg, Kongsvinger, Kristiansand, Kristiansund, Modum, Molde, Narvik, Nedre-Eiker, Oslo, Røyken, Sandnes, Sarpsborg, Tynset, Tønsberg

     

    Danmark
    Hillerød, Odsherred Ikast-Brande, Jammerbugt, Odder, Middelfart, Kolding, Faxe, Frederikssund, Herlev, Ishøj, Kalundborg, Nordfyns, Nyborg, Randers, Roskilde, Silkeborg, Vejen, Aabenraa, Viborg, Tønder

     

    Sverige
    Nacka, Gävle, Södertälje, Botkyrka, Karlstads, Växjö, Haninge, Kungsbacka, Luleå, Järfälla, Skellefteå, Karlskrona, Varbergs, Östersunds, Norrtälje, Gotlands, Trollhättans, Örnsköldsviks, Nyköpings, Skövde, Trelleborgs, Österåkers, Enköpings, Värmdö, Ängelholms, Lidköpings, Vänersborgs, Partille, Härryda, Hudiksvalls

     

    Finland
    Kouvola, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Rovaniemi, Seinäjoki, Mikkeli, Kotka, Salo, Porvoo, Kokkola, Lohja, Hyvinkää, Nurmijärvi, Järvenpää, Rauma, Savonlinna, Imatra, Sastamala

    Om Signify


    Signify (Euronext: LIGHT), verdensførende innen belysning for både det profesjonelle markedet, forbrukermarkedet og belysning til Internet of Things. Våre Philips-produkter, Interact belysningssystemer og data-aktiverte tjenester gir merverdi til firmaer og forvandler private hjem, bygninger og offentlige områder. I 2017 hadde vi en omsetning på 7 milliarder EUR og cirka 30.000 ansatte fordelt på 70 land. Vi utnytter lysets fulle potensiale for at gi lysere liv og bidra til en bedre verden. Nyheter fra Signify finner du på Newsroom, Twitter og LinkedIn. Investorinformasjon finner du på Investor-siden.
    street lighting smart iot

    Flere pressemeldinger

    • Signify introduserer ambisiøse Net Zero-utslippsreduksjonsmål

      april 18, 2024

      Signify introduserer ambisiøse Net Zero-utslippsreduksjonsmål

    • Philips Hue utvider samarbeidet med Samsung SmartThings

      mars 26, 2024

      Philips Hue utvider samarbeidet med Samsung SmartThings

    • Signify offentliggjør 2000 miljødeklarasjoner

      mars 21, 2024

      Signify offentliggjør 2000 miljødeklarasjoner